TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ

Önlenebilir Körlük ile Aydınlık Bir Yaşam

11.11.2022 11:07

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Varto Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Optisyenlik Programı ve Muş Genç Kızılay’ın ortak yürütücü olduğu ‘Önlenebilir Körlük ile Aydınlık Bir Yaşam’ projesi kapsamında mütevelli heyeti toplantısı düzenlendi.

Kızılay Muş Şubesi’nde düzenlenen mütevelli heyeti toplantısı Genç Kızılay Başkanı ve Varto MYO öğretim elemanı Aykut ÇAĞLI, Varto MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet UÇAR, Öğretim Görevlisi Murat KAYMAZ, Kızılay Şube Başkanı Faik AKTAŞ, Muş Devlet Hastanesi göz doktoru Çağlar BİLDİRİCİ, aile hekimi Zehra POLAT, Eğitim Fakültesi Eğitim Birimleri Bölüm Başkanı Canan DEMİRYILDIZ, psikolog Dilber ASYA, Eczacı Sevil POLAT ve diğer gönüllü yürütücülerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda faaliyet raporları açıklanarak orta ve uzun vadedeki kararlar konuşuldu. Okullarda yapılacak göz taramalarının saha takvimi ve uygulama eğitimi hakkında alanında uzman kişiler sunum eşliğinde göz tarama sürecini ve detaylarını anlattı.

Toplantıda bir konuşmada yapan proje yürütücüsü Aykut ÇAĞLI, çocukların gözündeki umuda ışık olmak için projelerine devam edeceklerini belirterek; “Proje kapsamında yürütücü ve paydaşlarımız ile birlikte, kısa bir zamanda Muş merkez, ilçe ve köylerinde doktorlarımız, akademisyenlerimiz, kızılay gönüllüleri ve alanında uzman optisyenler ile binlerce çocuğa erken teşhis ile ulaşabildik. Göz taramalarını yaparak göz hastalıkları ve refraksiyon kusurlarını tespit edip acil önlemler aldık. Hedefimiz 6-14 yaş aralığındaki tüm çocuklarımızdır. Şu an erken teşhis bekleyen binlerce çocuğumuz bulunmakta. Bu proje kapsamında sahada elde ettiğimiz akademik bulgular arşiviyle orta vadede akademik bir çalıştay düzenleyerek bu önlenebilir duruma geçici çözümler yerine kalıcı çözümler bulmayı hedefliyoruz. İyi görmek bir çocuğun akademik başarısını, fiziksel aktivitesini sosyal hayatını ilgilendiren bir durumdur. Bizlerde çocuklarımızın gözlerindeki ışığa umut olmaya bu anlamlı proje kapsamında devam edeceğiz” dedi.

Varto MYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet UÇAR, il genelinde rehber öğretmenlere eğitimler vermeye devam edeceklerini belirterek; “Yürütücüsü olduğumuz projemizin saha ve eğitim faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz. Güçlü paydaşlarımız ve genç optisyenlerimiz ile yeni eğitim-öğretim yılında sahada göz taraması yapmaya ve il genelinde rehber hocalarımıza eğitim vermeye devam edeceğiz.  Amacımız güzel gören mutlu çocukların başarısı ve onların hayatına anlamlı dokunuşlarımızdır” ifadelerini kullandı.

Göz doktoru Çağlar BİLDİRİCİ ise, göz sağlığının önemine değinerek; “Erken teşhis ile gözlerde oluşabilecek hastalıkların önüne geçebiliriz.  Bireyin göz sağlığı yaşam kalitesini yakından ilgilendirmekte erken yaşlarda tespit edilmeyen göz hastalıkları ya da göz kusurları ilerleyen dönemlerde tedavisi mümkün olmayabilir. Göz sağlığımıza gerekli hassasiyeti ve özeni göstermeliyiz” şeklinde konuştu.